101 Valencia Mixed-Use

San Francisco, California

101 Valencia is a mixed-use development, which includes the adaptive reuse of a 45,000 sq. ft. former Salvation Army Headquarters into 35 condominium units, with commercial space at the ground floor. The development also included construction of 74 new units of family housing, a landscaped courtyard, a new two-level, underground parking garage, and a daycare center, bringing the overall total to 200,000 sq. ft.

Renovation of the historic building was the primary responsibility for Alexandra’s part of the project team. Originally built in 1911, it was eligible for the National Register of Historic Places and therefore required a Section 106 environmental review, coordinated with the California State Office of Historic Preservation. A seismic upgrade, consisting of shotcrete walls and plywood floor diaphragms with perimeter angles, was a substantial part of the work. Fire and life safety systems were completely upgraded as well.

Funding sources for the project included federal HOME funds, and mortgage revenue bond financing provided by the San Francisco Mayors Office of Housing.

Owner: Housing Development Neighborhood Preservation Corporation

Alexandra Sheets Saikley was project architect with Lerner & Nathan Architects, primarily responsible for adaptive reuse of the existing building. The architectural team was led by Herman Stoller & Coliver Architects, and also included Mora Architects.