Open Ranch + ADU

Mountain View, California

The clients wanted to update their ranch house and make good use of their unusually large site next to downtown Mountain View. We sketched several options for design and scope of work to assess feasibility and value to the clients.  

The chosen design retains an existing bedroom wing, while the layout of the living spaces is re-worked to an open plan flooded with light, with vaulted ceilings and strong indoor-outdoor connection to a yard optimized for outdoor living. Awkward angles and inefficient spaces of the former house have been replaced with a clear, simple floor plan designed for ease of everyday living. 

One end of the site is used for a two-bedroom ADU (Accessory Dwelling Unit) with its own face to the street and its own back yard. Income from the ADU will go a long way toward financing the rebuild of the main house.   

Photography: Kurt Manley 

Add to Houzz Ideabook
Alexandra Saikley in Alameda, CA on Houzz

Find us on Dwell too.